Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Πύργος: Η πόλη που κατάντησε μια απέραντη χωματερή

Όσον αφορά το μέτωπο των σκουπιδιών στον Πύργο, ο τοπικός ιατρικός σύλλογος ζήτησε από το ιατρικό τμήμα του Παναπιστημίου Πατρών γνωμάτευση για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα απορρίματα για τους πολίτες της ηλειακής πρωτεύουσας. Η σοκαριστική έκθεση αναφέρει αρχικά τις μεταδιδόμενες ασθένειες από μύγες και κουνούπια που έχουν τάση να πολλαπλασιάζονται με τρελούς ρυθμούς ιδίως τις περιόδους με αυξημένη θερμοκρασία και ζέστη.

Αναλυτικότερα οι κυρίοτερες ασθένειες και λοιμώξεις είναι οι εξής: Δυσεντερία, εντερίτιδες, εντερικά παράσιτα, τράχωμα, φυματίωση, ασθένεια του ύπνου, τυφοειδής πυρετός και παράτυφοι, τρυπανοσωμίαση, τριήμερος πυρετός (φλεβοτόμος) και μύαση (συνεπάγεται την ανάπτυξη προνυμφών της μύγας σε αυτιά, μύτη).
Στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στη ζωή των ποντικών και των αρουραίων που λυμαίνονται τους σωρούς, ενώ αποτελούν και φορείς ασθενειών όπως: πανώλη, ενδημικός εξανθηματικός πυρετός (μέσω των ψύλλων των τρωκτικών), σαλμονέλωση, αιμορραγικός ίκτερος, τριχινίαση, πυρετός από δάγκωμα ποντικών, λεπτοσπίρωση και τουραλαιμία.
Ωστόσο,οι κίνδυνοι που απειλούν τους κατοίκους δύναται να προέρχονται και από αερόβια και αναερόβια συνεχή ζύμωση των σκουπιδιών στον τόπο έκθεσής τους. Μέσα στα αέρια περιλαμβάνεται και το μεθάνιο,που σχηματίζει εκρηκτικά μίγματα με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Συνεπώς κάθε σορός λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα, με τις τοπικές αρχές να μένουν άπραγες παρακολουθώντας αμέριμνες τις εξελίξεις.
Ευθύνες επιρρίπτονται και στην κυβέρνηση, καθώς αντιπεριφερειάρχης και λοιποί φορείς έχουν αποστείλλει δραματική έκκληση για βοήθεια, όμως και από τους »ανθρωπιστές» του Σύριζα καμία απάντηση. Βλέπετε δεν είμαστε »παράτυποι μετανάστες».
Λευτέρης Π.

ΧΑΠΥΡΓΟΣ