Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Κ. Μπαρμπαρούσης : Ερώτηση για την αδυναμία λειτουργίας του αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου

Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΕΒ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ»

Ο ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου, ο οποίος λειτουργεί από το έτος 1993, με έδρα την Τοπική Κοινότητα Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου και αρδεύει έκταση 5.300 στρεμμάτων, βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το έτος 2011 να μην μπορέσει να λειτουργήσει το αρδευτικό του έργο και να μην αρδευτούν τα κτήματα των μελών, με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία της περιοχής.
Το πρόβλημα αυτό συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα πιο οξυμένο, διότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ, την ΑΤΕ αλλά και το προσωπικό το οποίο εργάζεται απλήρωτο από το έτος 2011 ακόμη, έχουν αυξηθεί. Η Γενική συνέλευση του Οργανισμού με την αριθ. 4/3-6-2012 πράξη της, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε για να δώσει λύσεις στο θέμα, έκρινε αδύνατη τη λειτουργία του αρδευτικού έργου και την αρδευτική περίοδο 2012, με τραγικές συνέπειες για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής των οποίων τα κτήματα θα συνεχίσουν να παραμένουν ακαλλιέργητα, αλλά και για την βιωσιμότητα του αρδευτικού έργου, διότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη φθορά το αντλιοστάσιο και το αρδευτικό του δίκτυο, δεδομένης και της μη λειτουργίας του το έτος 2011.
Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, δεν οφείλονται σε κακή διαχείριση, σπατάλη νερού, αλόγιστη λειτουργία των μηχανημάτων, σε πλεονάζων προσωπικό ή σε κακή πληρωμή των μελών του και σε παλιές τους οφειλές. Οφείλεται στη μεγάλη κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για να μεταφερθεί το νερό σε μήκος και ύψος που βρίσκεται η δεξαμενή του αρδευτικού έργου και στην ιδιαιτερότητα του εδάφους.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το έτος 2009 η καλλιεργημένη έκταση ανέρχονταν στα 2.612 στρέμματα και η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση τους το ποσό των 92.526,00 Ευρώ ήτοι αναλογία 35,50 Ευρώ ανά στρέμμα. Το δε έτος 2010 η καλλιεργημένη έκταση ανέρχονταν στα 3.110 στρέμματα και η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση τους στο ποσό των 128.050,73 Ευρώ ήτοι αναλογία 41,00 Ευρώ ανά στρέμμα.
Αυτό όμως στερεί την προοπτική για τους νέους της περιοχής μας, οι οποίοι δεν μπορούν να επιδοθούν στις υπάρχουσες αλλά και σε νέες καλλιέργειες (ροδιές, ακτινίδια κλπ.) και το μέλλον της περιοχής χωρίς το αρδευτικό έργο προβλέπεται δυσοίωνο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αρδευτικών αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου;

Αθήνα, 30/07/2012

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
Βουλευτής ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ