Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Αντιρατσιστική γελοιογραφία από τους… γελοίους στην Πάτρα


4-12-08
Πριν προλάβει να κοπάσει ο απόηχος της διαδήλωσης των κατοίκων της Πάτρας ενάντια στην άκρως προβληματική κατάσταση που επικρατεί με τους λαθρομετανάστες και τον παράνομο καταυλισμό τους, ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε να εγκαινιάσει έκθεση γελοιογραφίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το θέμα της όπως αναγράφεται στα ευμεγεθή περίπτερα που έχουν στηθεί, είναι «ΜΜΕ & Μετανάστες: Καλωσόρισμα ή Αντίο;». Κρίνοντας από το περιεχόμενο της πλειοψηφίας των γελοιογραφιών, πιστεύουμε ένας περισσότερο δόκιμος και ταιριαστός τίτλος θα ήταν «Οι λαθρομετανάστες δεν είναι το πρόβλημα, αυτό είστε εσείς που διαμαρτύρεστε για την άθλια κατάσταση».
Εκείνο μάλιστα, που θα έπρεπε να κάνει ακόμα και τον πιο απαθή πολίτη να εξοργιστεί, είναι ότι στην όλη αυτή θρασύτατη ενέργεια, αρωγός δεν μόνο ο Δήμος αλλά, εκτός των άλλων, τα Υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού (!) και φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα θεωρούσαμε κακόγουστο αστείο τη χορηγία του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά δυστυχώς η τραγική αλήθεια είναι ότι οι τριτοκοσμικοί δωρεάν διακοπές κάνουν στη χώρα μας, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στην ουσία της όλης υπόθεσης και την πρωτοφανή κοροϊδία στην οποία υπόκειται ο Ελληνικός λαός. Όχι μόνο πληρώνει μέσω των φόρων του τη διαμονή των λαθρομεταναστών με τα όσα αυτό επιφέρει, τουτέστιν την υποβάθμιση του ζωτικού του περιβάλλοντος, την επισφάλεια της σωματικής του ακεραιότητας και της περιουσίας του καθώς και των λοιπών «ευεργετημάτων» της πολυπολιτισμικότητας, πληρώνει και την καθεστωτική προπαγάνδα η οποία πασχίζει να τον κάνει να νιώσει «ένοχος» για το θυμό που αισθάνεται, λόγω της αδικίας η οποία συντελείται εις βάρος του!



Παρατηρούμε, αυτό που τόσο καιρό εμείς οι εθνικιστές τονίζουμε, τον εχθρό να βρίσκεται εντός των πυλών και όχι σε «σκοτεινά κέντρα» του εξωτερικού ή και ακόμα παραπέρα όπως… άλλους γαλαξίες, καθώς πιστεύουν διάφοροι ψηφοφόροι του, - εκ δεξιών - εφεδρικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ΛΑ.Ο.Σ. και συγκεκριμένα σε θέσεις εξουσίας, συντηρώντας την κοινοβουλευτική τρομοκρατία την οποία βιώνουμε. Επιβεβαιωνόμαστε επίσης, για την ανοιχτά πλέον θεσμική διάσταση του αντιρατσισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται με σκοπό να δώσει άλλοθι στο σύγχρονο δουλεμπόριο των καπιταλιστών αλλά και της στυγνής εκμετάλλευσης που επιτελεί το οικονομικό τους σύστημα.
Αναγνωρίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι, οι διαμαρτυρίες δίχως σαφείς πολιτικές διεκδικήσεις αλλά γενικόλογες «προτροπές» προς τους ιθύνοντες και παράλληλα υπαίτιους για αυτή την κατάντια, είναι μεν προτιμότερες από την παντελή παθητικότητα αλλά μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται ανώφελες και αναποτελεσματικές. Με άλλα λόγια, αρχικά πρέπει να καταδειχθούν οι ένοχοι για αυτή την κατάσταση και εν συνεχεία να διεκδικηθούν, μαζικά και δυναμικά λύσεις. Οι ηττοπαθείς, δειλές, απολιτικοποιημένες κινήσεις από πλευράς κατοίκων έναντι ενός αδηφάγου και αδίστακτου κρατικού μηχανισμού, μόνο στην καταστροφική επικράτηση του δεύτερου μπορούν να οδηγήσουν. Όπως και να έχει όμως, οι κάτοικοι θα μας βρουν δίπλα τους στις δίκαιες προσπάθειές τους, για βελτίωση των τριτοκοσμικών ή καλύτερα πολυπολιτισμικών συνθηκών που επικρατούν στις κατειλημμένες γειτονιές τους.



Κλείνοντας, ορμώμενοι από ένα σκίτσο εκ των εκθεμάτων, το οποίο απεικόνιζε έναν συμπατριώτη μας να μεταναστεύει προς εξωτερικό, συναντώντας έναν ξένο ο οποίος εισέρχεται εν τω μεταξύ στη χώρα μας, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η ανάγκη για άμεση και μόνιμη επίλυση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης φαντάζει περισσότερο επιτακτική από ποτέ, αφού μπορεί μεν οι Έλληνες να μην αναμένεται να ξενιτευτούν στο άμεσο μέλλον προς το εξωτερικό αλλά σιγά σιγά εξαναγκάζονται στο να υιοθετούν χαρακτηριστικές παραβατικές συμπεριφορές λαθρομεταναστών. Συγκεκριμένα, ο τοπικός τύπος μας πληροφορεί πως προ ολίγων ημερών, αναφέρθηκαν χτυπήματα με σιδερολοστό από αγνώστους σε Ασιάτες, όπως και σε έναν αστυνομικό ο οποίος προσπαθούσε να ακινητοποιήσει δύο αλλοδαπούς. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση, οι άγνωστοι ζήτησαν και συγγνώμη (!) από τον αστυνομικό, διευκρινίζοντάς του ότι δεν ήταν εκείνος ο στόχος τους. Το απευχόμαστε αλλά είναι σίγουρο, πως όσο δεν αλλάζει δραματικά η κατάσταση τόσο θα εκτραχύνεται.

Πυρήνας Πάτρας